U Puli je 25. veljače održan 11. po redu Ucvirken Fest na koji je, kao počasni gost u svojstvu izlagača, bio pozvan restoran Mamica iz Pušćina. Radi se o nekomercijalnoj priredbi koju podržavaju Tržnica Pula i Turistička zajednica Istre, a sve kako bi se promovirali čvarci kao domaći proizvod. Iz Pušćina se tamo uputila vlasnica restorana Mamica Sandra Nedeljko koja već neko vrijeme radi na osmišljavanju i razvoju nove te oplemenjivanju postojeće palete jela od svinjske masti.

Nisam precizno znala na kakvu ću manifestaciju doći, ali znala sam da kao izlagač mogu biti drugačija. Pripremila sam čvarkove pogačice, namaz od čvaraka, zatim dvije različite vrste čvaraka, meso z tiblice, svinjsku mast na kukuruznom kruhu sa šećerom te svinjsku mast na crnom i raženom kruhu kojoj dodajem crvenu papriku, luk i sol. Svi koji su kušali trepu, kolač s kosanom mašću koji pripremam s malim modifikacijama, bili su, bez ikakvog pretjerivanja, oduševljeni. Tražili su me recept, pa kad bih ga počela govoriti i kad bi ljudi čuli sastojke i jednostavan način pripreme, samo su se pogledavali uz osmijeh – kaže S. Nedeljko. Sve se održavalo na pulskoj tržnici, a program je bio namijenjen uzvanicima, novinarima i gostima. Suradnja Mamice i domaćina u Puli bila je potaknuta nedavnim gostovanjem Gastronauta, najveće baze hrvatskih restorana i recepata koju predstavljaju vlasnici vodećih restorana u zemlji.

U vrijeme Gastronauta našim smo gostima poslužili doručak baziran na svinjskoj masti i velika je većina bila ugodno iznenađena svime što su kušali. Mnogi među njima ni ne jedu tako, rekla bih, tešku hranu, a na koncu su tražili još. Tako je i Budimir Žižović, koji organizira Ucvirken fest, odmah pokazao interes da mu budemo gosti u Puli. Kao Međimurka, odrasla u klimi koja voli dobar, konkretan zalogaj, ostala sam ugodno iznenađena tradicijom kuhinje Istre koja ima puno jela od čvaraka. Isti ti čvarci, kosana mast, svinjska mast općenito kod nas su općeprihvaćeni u prehrani, pa sam u Puli uvidjela da imamo i možemo tako puno pokazati, samo bismo trebali poraditi na tome da to počnemo činiti ovdje, doma – kaže Sandra Nedeljko. (AL)