Piše: Božica Brkan
Glavna urednica Oblizeka

 

S gastronautskoga izleta u Međimurje ponijela sam vrlo ukusne dojmove. Ma koliko poznavala taj čudesan kraj, svaki put otkrijem nešto novo i doživim ga novim bojama, mirisima i okusima. S veseljem otkrivam jednu od tajni kojima su nas na svome stolu počastili u restoranu Mamica (Međimurci tako zovu baku!) Sandre Nedeljko u Pušćinama.

100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti otkriva kako se Mamica nalazi u malome međimurskom selu na cesti koja spaja Čakovec i Varaždin, na križanju prema Toplicama Sv. Martin. Navode:

Cimer mamiceCimer mamice

Korijeni obitelji Nedeljko duboko su isprepleteni s u gostiteljstvom, a Mamica je sagrađena 2008. godine na temeljima gostionice K Feriju, otvorene davno 1969. godine, koju je vodila baka Marija. Kako vrijeme prolazi tako obitelj Nedeljko prati kulinarske trendove, pokušavaju biti što bolji u svom poslu, a ostati vjerni tradiciji. Kuhinja je bazirana na domaćim i sezonskim namirnicama, a filozofija domaćina je danas kuhamo ono što smo ubrali u vrtu i kupili na tržnici. U Mamici možete svakodnevno pojesti domaću goveđu juhu s kuhanom govedinom, domaće štrukle, a svu tjesteninu, njoke, kruh i kolače, pripremaju domaćini sami. U ponudi su i vegetarijanski specijaliteti.

    Slatki i slani doček u Mamici: domaći aperitivi te salovi kolači i kelešica
(Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na gastronautskome studijskom putovnju njihova je tema međutim bila međimursko kolinje. Dočekali su nas rakijom i višnjevcem te kuhanim vinom kao da baš u hladno jutro moramo pospremiti povećega tovljenika na galge, salovi kolači, kako tu zovu salenjake, prezvuršt… A zatim je uslijedilo i topljenje čvaraka s proračunom koliko će nam ispasti čvaraka, a koliko masti, pa nadijevanje čurki, kobasica, dakako s hajdinskom kašom, ali bez mnogo začina. Kušali smo i crne čurke s krvlju i bele čurke bez nje, kotlete z kalapajsanim kalamperom, hladnetinu (tako ondje zovu hladetinu), kolinsku juhu i plućica na kiselo. Nisu izostale ni za Međimurje tipične slanine odnosno kuhana pa mljevena svježa tvrda leđna slanina najbliskija zagorskoj kosanoj masti odnosno slovenskoj zaseki. Neizostavna je, jer bez nje ne može meso z lodrice, a mi smo slanine kušali s kelešicom, fantastičnom tvrdom beskvasnom pogačom. Potočiše nam vina Belović i Lovrec. A sve uz priču što se, recimo, nosilo susjedima, pomagačima na kolinju i slično.

Sandra Nedeljko između Božice Brkan s Oblizeka i Mirjane Žugerc Pavičić s Hrvatskoga radija (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

No, ja bih se ipak vratila vrlo zanimljivom tvrdom pecivu, posluženome uz salenjake, za prigristi, vrlo jednostavne ali finom i prhkom te začudnoga imena, koje nam nisu uspjeli protumačiti. Kelešica! Riječ, koliko sam mogla istražiti, postoji i u mađarskome (kelés sa značenjem apsces, gnojna upala ili tako nešto) i u turskom (keleş a ime je grada u pokrajini Bursa, prezime) a u starogrčkom je označavalo antičkoga atletičara koji se natjecao u Olimpiji. Posredstvom engleskoga nisam uspjela otkriti bliskost s međimurskim nazivom. Kelešica! Nisam ga našla ni u međimurskim kuharicama, a u eMeđimurju tumače kelešicu kolačem bez nadjeva. Međimurske novine navode: Pa kad bi djeca ili tko od odraslih ogladnio kelešica je uvijek bila tu. Kolač pun sentimentalnosti s Coolinarike ne izgleda mi apetitlih poput onoga koji sam kušala, a i receptura se razlikuje.

Nedeljkovi, odlični domaćini (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Odlično se slaže i s kosanom mašću, koja mu je i jedan od sastojaka, ali i sama su puna usta – kelešice. Usput: naglasak je na trećem slogu. Može mu se dodati i kvasac, ali dulje traje bez njega te može zamijeniti i kruh.

 

 

Kelešica

Kelešica na Sandrin način (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

  • 0,5 kg glatkog brašna
  • 0,2 kg kosane masti slanina
  • 0,16 kg kiselog vrhnja
  • 0,04 kg šećera
  • oko 0,12 l mlijeka
  • soli po potrebi (ovisno o slanoći slanina)

Priprema

Zamijesite tijesto, razvaljajte ga na debljinu oko 1 cm, narežite na željene oblike i ispecite u pećnici na 180 °C.

 

Nije naodmet

Sandra Nedeljko kelešicu je posula sjemenkama sezama. Slagale bi se i popržene bučine djemenke, mak…